Σελίδες

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Κάτω τα χέρια από τη λαϊκή κατοικία

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος

Οργάνωση-αντίσταση-διεκδίκηση όσων μας ανήκουν

 

Μετά τη στήριξη με πολλά εκατομμύρια ευρώ που παρείχε η κυβέρνηση και το κράτος προς τις επιχειρήσεις λόγω των απανωτών lockdown (με νέα δάνεια από την ΕΕ και την παρατεταμένη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος) ήρθε η ώρα της επιστροφής στην «κανονικότητα» των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας, για την οποία η μόνη «στήριξη» αφορούσε στο προσωρινό πάγωμα των πλειστηριασμών λόγω της πανδημίας.

Το άνοιγμα της αγοράς συνοδεύεται με το άνοιγμα των δικαστηρίων και με την άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς, που θα βγάλει στο σφυρί χιλιάδες κατοικίες, ακόμη και πρώτες κατοικίες ομάδων που έως πρόσφατα θεωρούνταν ευάλωτες.

Ήδη έχει λήξει κάθε προστασία για όλους τους πλειστηριασμούς και για όλες τις περιπτώσεις. Και όλες οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται μέσω της γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών που εισήγαγε για λογαριασμό του συστήματος η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΥΖΑ-ΑΝΕΛ και αξιοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, για να αποφύγει τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις.

Πρώτα τα μνημόνια και τώρα η πανδημία διέλυσαν το δικαίωμα του λαού στην κατοικία, ένα δικαίωμα που αμφισβητείται σοβαρά και από τα εκτίναξη της ανεργίας, τη καταβαράθρωση μισθών και την εκτόξευση των ενοικίων. Χιλιάδες οικογένειες θα πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο για να εξυπηρετηθούν τα αρπακτικά του ιδιωτικού κεφαλαίου και οι τράπεζες. 

Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμούς αποτελούν ένα ακόμη μέτρο επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες. Για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί η μεταφορά πλούτου από την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία στους τραπεζικούς λογαριασμούς μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών.

Θέλουν έναν λαό καταχρεωμένο, φτωχό και αιχμάλωτο στις τράπεζες και στην εργοδοσία. Άλλοτε φθηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα και άλλοτε άνεργο να ζητάει ελεημοσύνη.

Ωστόσο, η στέγη, ο μισθός, η υγεία, η εκπαίδευση, οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ζωής είναι λαϊκά δικαιώματα, που σήμερα βάλλονται και πρέπει να τα υπερασπιστούμε από την αρχή, μέσα από την συγκρότηση πρωτοβουλιών και λαϊκών οργανώσεων στις γειτονιές και στους χώρους εργασίας.

Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει «νομική ρύθμιση» του προβλήματος. Ας μην ελπίζουμε ότι θα μας λύσει το πρόβλημα η «προβολή στα κανάλια», σε αυτά που λιβανίζουν, βράδυ-πρωί, την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή-αντιδραστική πολιτική.

Ούτε η «ακτιβίστικη φασαρία» μπορεί να αποτρέψει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Γιατί η υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, όπως και η υπεράσπιση κάθε λαϊκού δικαιώματος, είναι υπόθεση του ίδιου του λαού και του μαζικού κινήματος. Ώστε να δυναμώσει η φωνή της αντίστασης και διεκδίκησης παντού και για όλα τα ζητήματα. Σε αυτή την ενότητα των προβλημάτων και της κοινής δράσης και διεκδίκησης για την αντιμετώπισή τους συγκροτείται η προοπτική και το μέλλον για τον εργαζόμενο, τη νεολαία και το λαό. 

Δρόμοι Αντίστασης

www.dromoiantistasis-dy.blogspot.com