Σελίδες

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Δυο νέα εργατικά «ατυχήματα» στο δήμο Ηλιούπολης: Με σκληρή και… θανατηφόρα δουλειά στο βωμό της ανάπτυξης απαντάει και αυτή η κυβέρνηση

«Ούτε νταούλια ούτε ζουρνάδες, μόνο σκληρή δουλειά», είχε πει στη ΔΕΘ ο σκληραγωγημένος από την πολύ δουλεία πρωθυπουργός της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Η κατακόρυφη αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» τα τελευταία χρόνια ωστόσο αποδεικνύει ότι μπορούν να συμβούν και τα δυο. Όταν τα «νταούλια και τους ζουρνάδες» τα χτυπούν οι εργοδότες του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα, τότε η πιο σκληρή και πιο εντατική δουλειά οδηγεί σε εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα τους εργαζόμενους που θα συμβούν με μαθηματική ακρίβεια.

Τα παραπάνω ήρθαν να επιβεβαιώσουν όχι ένα αλλά δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» μέσα σε δυο μέρες στο δήμο της Ηλιούπολης κατά τη διάρκεια αποκομιδής σκουπιδιών. Στη μια περίπτωση μια εργαζόμενη έσκισε το χέρι της με αποτέλεσμα να χρειαστούν ράμματα, ενώ άλλη εργαζόμενη έπαθε διάστρεμμα στο πόδι.



Ο μακρύς κατάλογος των εργατικών «ατυχημάτων» στο τομέα της καθαριότητας στους δήμους είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς (μαζεύουν πάνω από 500 κάδους την ημέρα), της έλλειψης προσωπικού, των ελλιπών έως ανύπαρκτων μέτρων προστασίας, τις κακοσυντήρησης των απορριμματοφόρων (στον ίδιο δήμο έφυγε ο κάδος από τον μηχανισμό ανύψωσης και τσάκισε τα δάκτυλα εργαζόμενης).

Οι εργαζόμενοι τραυματίζονται, σακατεύονται και θρηνούμε θανάτους σχεδόν καθημερινά (54 εργατικά «ατυχήματα» σε 4 μήνες!) στη λογική του κόστους και του κέρδους. Ενώ το σύστημα απαντά με σχέδια περικοπής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, με περικοπές προσωπικού και ελαχιστοποίησης του κόστους εργασίας και… της ανθρώπινης ζωής. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι εργοδότες αποποιούνται κάθε ευθύνης για τα εργατικά «ατυχήματα», αποδίδοντας το φταίξιμο στους εργαζόμενους… ακόμη και με πειθαρχικές διώξεις!

Όσο τα «νταούλια και τους ζουρνάδες» τα χτυπούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, απαιτώντας «περισσότερη δουλειά», οι εργαζόμενοι και η εργατική τάξη θα έχουμε «ατυχήματα» και θα θρηνούμε θύματα. Χρέος μας είναι να διεκδικήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλεία με δικαιώματα και ασφάλεια.

ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Απέναντι στο κατεστημένο τους