Σελίδες

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

ΠΕΡΙΚΟΠΟ-ΙΟΣ. ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΖΗΣΩ;;;;;;;;


Η σημερινή διάψευση των φημών περί περικοπών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, επιβεβαιώνει τις προθέσεις προς την κατεύθυνση των μισθολογικών παρεμβάσεων για μειώσεις. Κι αυτό γιατί συνδέθηκαν άμεσα οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μετά το πέρασμα του κορωνοϊού.

Δυστυχώς δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς σε βαθιά χωμένες μέσα στον χρόνο μνήμες.

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Βρυξέλλες, 9.3.2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ……

………Στην παρούσα ανακοίνωση αξιολογούνται οι αποφάσεις τις οποίες έχουν λάβει μέχρι τώρα οι ελληνικές αρχές προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2010……….

………..ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010………. (όπως ανακοινώθηκαν από την Ελλάδα)…….

………Μειώσεις των ονομαστικών μισθών και συντάξεων του δημοσίου (επιπλέον των περικοπών του μισθολογίου που έχουν ήδη ανακοινωθεί),…….. Οι ελληνικές αρχές είχαν προηγουμένως ανακοινώσει περικοπές στα καταβαλλόμενα στους δημοσίους υπαλλήλους επιδόματα, με αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών μισθολογικών δαπανών του δημοσίου……. Διάφορα συμπληρωματικά μέτρα έχουν επίσης οδηγήσει σε μείωση του συνολικού αριθμού εργαζομένων στο δημόσιο…………..

i) Μείωση κατά 30% του δώρου Χριστουγέννων, κατά 30% του δώρου Πάσχα και κατά 30% του επιδόματος αδείας………Η κατάργηση του 14ου μισθού (που καταβάλλεται σε όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα), θα συνεπαγόταν μείωση δαπανών…….»


Δεν είναι άστοχη η επιλογή του παραπάνω κειμένου μιας και είναι χρήσιμο να θυμάται κανείς την αρχή μιας πορείας.

Βέβαια διακρίνει κανείς στα κείμενα για την ανάγκη της προσαρμογής της χώρας στις «δημοσιονομικές επιταγές» εκτός από την επιδίωξη μείωσης των μισθών και αυτήν των συντάξεων.

Και καλό είναι από τα κείμενα να ξεχωρίσει κανείς την αναφορά των εθνικών αρχών στη λήψη των μέτρων και να θυμηθεί ότι κάποιοι δεν πείθονταν από την πίεση της «υπερκείμενης τρόικας» αλλά χρησιμοποιώντας δεδομένα αντιλαμβάνονταν τις σχέσεις της με την κυβέρνηση και το ντόπιο κεφάλαιο.

«Περικοπές των μισθών των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων εισηγείται η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για να χρηματοδοτηθεί μέρος των μέτρων για τον κορωνοϊό.» (ΚΥΠΡΟΣ) 26/3/2020

Όμως εδώ πρέπει ο μισθωτός και ο συνταξιούχος, που πλήττεται από τη συζήτηση των περικοπών, να δει το μηνιαίο ενημερωτικό, που έχει στα χέρια του. Θα δει την αναφορά ποσών με τον χαρακτηρισμό «προσωπική διαφορά» ή/και «επίδομα». Μήπως είναι έτοιμο το υλικό των περικοπών;;;

«Κι όμως οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας δεν παίρνουν ανθυγιεινό επίδομα!!!!» 10/2/2020

«Χορήγηση «ελεγκτικού» επιδόματος στο σύνολο των ελεγκτικών μηχανισμών και των υποστηρικτικών δομών……

Χορήγηση (συνέχιση) και επέκταση των ρυθμίσεων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους……., που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες και χώρους σύμφωνα με το σχετικό υπόμνημα της Ομοσπονδίας.» 
27/1/2020

«……..ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα, χωρίς καμιά κωλυσιεργεία:……

…….Στην χορήγηση της «υπερβάλλουσας μείωσης» (προσωπικής διαφοράς), σύμφωνα με το άρθρο 99 του ν. 4483/2017, στους συναδέλφους που έγινε περικοπή της, εξαιτίας της μετάταξής τους» 18/9/2017

««Δωράκι» Τσακαλώτου-Δραγασάκη σε χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου

Πώς εν μια νυκτί πέρασε τροπολογία για μηνιαίο επίδομα……» 
9/10/2018

«Δεν θα υπάρξει καμία περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος,……….

Αναφερόμενος στην προσωπική διαφορά, επεσήμανε πως δεν θα τη χάσει κανένας συνταξιούχος. Στην ουσία, είπε, είναι η διαφορά στη σύνταξη που θα παίρνει ένας παλιός συνταξιούχος, έπειτα από τον νέο υπολογισμό. Αυτή τη διαφορά είπε θα τη δίνει το κράτος.

Τον ρόλο της προφύλαξης των συνταξιούχων από την ακραία φτώχεια θα παίζει η εθνική σύνταξη, η οποία όμως είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ.
» 4/1/2016

Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς από τα παραπάνω κείμενα συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, ρουσφετολογικών και ψηφοθηρικών παροχών και κυβερνητικών ανοησιών τι είναι αυτά, που βλέπει στα ενημερωτικά αποδοχών του και πως έχουν προκύψει, όταν το μόνο που ζητούσε ο εργαζόμενος ήταν να πάρει ξεκάθαρα την αμοιβή της δουλειάς του. Γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις είναι πάντα μεγέθη, που οι περικοπές τους είναι προετοιμασμένες αλλά και γιατί είναι ποσά, που τα αντιλαμβάνονται πολλοί ως επιδόματα και όχι ως αμοιβές και δικαιώματα. Άλλωστε οι συντάξεις προσομοιάζονται με παροχές αντιμετώπισης της φτώχειας και οι μισθοί με κουρελού επιδομάτων.

Και πάντα οι εργοδότες αναζητούν αφορμή για την μείωση των εργασιακών αμοιβών μιας και μάλλον η ταξική τους συνείδηση είναι αρκετά ανεπτυγμένη αλλά και οι κοινωνικές και οικονομικές τους επιδιώξεις ξεκάθαρα διασαφηνισμένες.

Ο εργαζόμενος είναι χρήσιμο να ξεκαθαρίσει τα συμφέροντά του και να αναρωτιέται για τους συμμάχους του, τους εκπροσώπους του αλλά και όλους αυτούς, που «ακούγονται ευχάριστα στ΄αυτιά του». Και να διαβάσει αν βρει λίγο χρόνο τώρα, που του έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα για κάθε δραστηριότητα, πέρα από τη δουλειά και την κατανάλωση, για την εργατική αριστοκρατία αλλά και το μοίρασμα του κόσμου στα διεθνή μονοπωλιακά συμφέροντα.

Και φυσικά μετά την «απελευθέρωσή» του να θυμάται πόσο εύκολα αφαιρούνται δικαιώματα, αμοιβές και αξιοπρέπεια και να είναι έτοιμος να τα πάρει πίσω πολλαπλάσια.

30/3/2020

ΝΑΣΟΣ ΠΛΑΓΑΚΗΣ
ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ