Σελίδες

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Επικήδειος λόγος για τον Βαγγέλη Βλάχο


Τον Βαγγέλη τον γνώρισα αμέσως μετά τη δικτατορία. Ήταν μια ομάδα μαθητών που έκαναν παρέα και σύχναζαν στη πλατεία της Χαραυγής. Καλά παιδιά και δημοκρατικά. Ο Βαγγέλης ξεχώριζε, γιατί είχε όλο απορίες και συνέχεια έκανε ερωτήσεις. Όταν δεν τον κάλυπταν οι απαντήσεις, ερχότανε σπίτι μου και συνεχίζαμε τις συζητήσεις.
Τον Βαγγέλη δεν τον ενδιέφερε μόνο η κατάσταση στην Ελλάδα. Ήθελε να πληροφορηθεί για τη ζώνη των θυελλών. Για τους αγώνες των λαών στο Βιετνάμ και στη Καμπότζη. Για την ανάπτυξη του κινήματος ενάντια στη φτώχεια, ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση.
Το μυαλό του Βαγγέλη ήταν σαν μια κριθάρα, όπως έλεγε και ο φίλος του Νώντας. Κρατούσε τα σωστά και πέταγε τα λαθεμένα. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που γνώρισα τον Βαγγέλη και ήμουνα σύντροφός του για πάνω από 45 χρόνια.
Δυστυχώς ο σύντροφός μας έφυγε από τη ζωή.
Πάνω από εφτά χρόνια έδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο και όπως είχε μάθει να αγωνίζεται από μικρός, έτσι πάλευε και με την αρρώστια. Τελικά νικήθηκε στα 63 του χρόνια.
Για να γράψουμε τι ήταν ο Βαγγέλης θα χρειαστούν πολλές σελίδες. Η οξυδέρκειά του, οι εκτιμήσεις του, η αγωνιστικότητά του, η πολιτική του σκέψη είχαν αναγνωριστεί από όλους αυτούς που τον γνώριζαν και πιο πολύ από τους συντρόφους του.
Ο σύντροφος Βαγγέλης από πολύ μικρός, μαθητής ακόμα, ήρθε σε επαφή με τις επαναστατικές ιδέες. Τον είχε συνεπάρει η εξέγερση του Πολυτεχνείου, την οποία την έζησε από πολύ κοντά. Οργανώθηκε στην ΠΜΣΠ -μαθητική παράταξη του ΚΚΕ(μ-λ)- και στη συνέχεια στην ΠΠΣΠ της Πάτρας που σπούδαζε. Για όλη του τη ζωή συμμετείχε σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας και πάντα στην πρώτη γραμμή.
Ήταν σεμνός, όπως πρέπει να είναι κάθε κομμουνιστής. Ήταν άνθρωπος ασυμβίβαστος, ήταν επαναστάτης. Είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στο λαό, στην εργατική τάξη. Πίστευε ότι παρά την ήττα, το κίνημα θα ανασυγκροτηθεί και θα οδηγήσει το λαό σε νέα έφοδο στον ουρανό και στην επανάσταση, για την κοινωνική του απελευθέρωση.
Ο σύντροφός μας Βαγγέλης θα μας λείψει πολύ, ιδιαίτερα στους συντρόφους του Υμηττού. Αυτό που μπορούμε να του υποσχεθούμε είναι ότι θα συνεχίσουμε να τον αισθανόμαστε δίπλα μας και να μας δίνει δύναμη στο δύσκολο δρόμο που έχουμε να ακολουθήσουμε.
Από την κομματική οργάνωση Δάφνης-Υμηττού και από τους συναγωνιστές του να του πούμε ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, και τα θερμά μας συλλυπητήρια στο γιό του Γιάννη, στα αδέρφια του και όλους τους συγγενείς του.
Θερμά συλλυπητήρια και σε όλους εσάς που ήρθατε να αποχαιρετήσετε έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν τεράστιο αγωνιστή.

Στάθης Κωνσταντόπουλος