Σελίδες

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

ΟΙ διαδηλώσεις δεν μπαίνουν σε γύψο


Τη Δευτέρα 29/6 κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο-έκτρωμα απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει το σύστημα τις τελευταίες δεκαετίες, να μας πείσει για την παντοδυναμία του και το ανώφελο των συλλογικών διεκδικήσεων, οι μαζικές διαδηλώσεις υπεράσπισης του λαϊκού Ασύλου, καταγγελίας  της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ  και του νόμου για το περιβάλλον, αποδεικνύουν ότι παρά τον εμφανή αρνητικό συσχετισμό η διάθεση του λαού να διεκδικήσει τα δικαιώματά του είναι και παραμένει ζωντανή. Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία, η πρόσφατη εξέγερση στις ΗΠΑ αναδεικνύουν ότι παρά την υποχώρηση των λαϊκών κινημάτων οι εκμεταλλευτές  εξακολουθούν και μας φοβούνται!
Η κυβέρνηση αξιοποιεί την κρίση που έφερε η πανδημία για να δρομολογήσει όλα όσα χρόνια το σύστημα της εκμετάλλευσης προσπαθούσε να επιβάλλει. Οι ΠΝΠ που εφαρμόζονται, ο νόμος Κεραμέως για την εκπαίδευση, η επανεκκίνηση της οικονομίας που μας θέλει θυσία για τα κέρδη τους και η περιβόητη ανάπτυξη με τα εργατικά ατυχήματα που τη συνοδεύουν, επιβάλλουν   πιο επιθετικές κινήσεις από πλευράς του συστήματος προκειμένου να θωρακιστεί απέναντι στον εχθρό- λαό.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις υπαίθριες συναθροίσεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρήκε το δρόμο ήδη στρωμένο από την κυβέρνηση Σύριζα που χτύπησε μία σειρά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η απαγόρευση των απεργιών μέσω του 50+1,  η ψήφιση του νόμου για τους πραγματικούς δικαιούχους στα σωματεία και η  αναβάθμιση του νόμου που υποχρεώνει λαϊκά σχήματα γειτονιάς να παρουσιάζουν ΑΦΜ και βιβλία εσόδων εξόδων προκειμένου να ελέγχεται κάθε μορφή οργάνωσης του λαού αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα του χτυπήματος στα δημοκρατικά δικαιώματα όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η καραντίνα που επιβλήθηκε αποτέλεσε ιδανική ευκαιρία για να φασιστικοποιηθεί ακόμα περισσότερο η δημόσια και πολιτική ζωή. Η επιβολή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών, η άγρια καταστολή της νεολαίας στις πλατείες, η απαγόρευση των μοτοπορειών και τα πρόστιμα για τις αφισοκολλήσεις φανερώνουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αποστειρωμένο, από κάθε αντίσταση, τοπίο για να συνεχίσει ανενόχλητη την επίθεση. Καταλήγουν στο να μας λένε σήμερα ότι πρέπει οι κινητοποιήσεις να γνωστοποιούνται και να ορίζεται υπεύθυνος! Με λίγα λόγια θέλουν να διευκολυνθεί το  κυνήγι αγωνιστών αφού όποιος συμμετέχει σε ‘’απαγορευμένες κινητοποιήσεις’’ θα διώκεται.
Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει για τον "προοδευτικό-εκσυγχρονιστικό" χαρακτήρα του νομοσχεδίου γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θέλουν να μπουν οι διαδηλώσεις στον γύψο! Άλλωστε η περικύκλωση της κινητοποίησης-καταγγελίας του νομοσχεδίου το Σάββατο 6/6 φανερώνει τι θα αντιμετωπίσει ο λαός όταν αποφασίσει να παλέψει για τα δικαιώματά του.
Δεν οφείλουμε να συνεργαστούμε με κανέναν κρατικό διαμεσολαβητή και δεν νιώθουμε ότι διαταράσσουμε την "κονωνικοοικονομική ζωή του τόπου" με το να διαδηλώνουμε διεκδικώντας το δίκιο μας. Είτε νόμιμη είτε παράνομη παραμένει δίκαιη η συλλογική έκφραση των ‘’θέλω’’ των καταπιεζόμενων μέσω της συγκέντρωσης, διαμαρτυρίας και κατάληψης. Η διαδήλωση είναι λαϊκό δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και έτσι πρέπει να την υπερασπιστούμε. Κάθε εργαζόμενος, νεολαίος, δημοκράτης έχει θέση στη μάχη που πρέπει να δοθεί για να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο!


Όλοι την Τρίτη 7/7 και την Πέμπτη 9/7 στις 7.00 μ.μ. στα Προπύλαια


 Δρόμοι Αντίστασης Δάφνης -Υμηττού