Σελίδες

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Μπροστά στην έκρηξη της πανδημίας... Επιλέγουν να θυσιάσουν τις ζωές μας – Να αφανίσουν δικαιώματα!

 

 
 
     Το μόνο σχέδιο που διαθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ (με τη «συμμαχία των προθύμων» επιδημιολόγων), αλλά και συνολικά το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της χώρας απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού είναι να μην διαταραχθεί, όσο γίνεται, η καπιταλιστική οικονομία, δηλαδή, η οικονομία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Επί της ουσίας αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ζωές και ιδιαίτερα για τις ζωές των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και κρύβονται πίσω από την λογική της «ατομικής ευθύνης». Μπορεί η λογική της ««ανοσίας αγέλης» του Τραμπ στις ΗΠΑ, του Τζόνσον στην Αγγλία, του Μπολσονάρο στην Βραζιλία, χώρες που σήμερα μετρούν πολλές δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, να είναι η πιο κυνική έκφραση αυτού του σχεδίου, αλλά συνολικά ο καπιταλιστικός κόσμος έχει «θεό» το κέρδος και όχι την ανθρώπινη ζωή.   

Προφανώς, δεν εξαιρείται από αυτήν τη βάρβαρη και απάνθρωπη λογική η κυβέρνηση της ΝΔ και οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου όλων των αστικών κομμάτων. Εξάλλου, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, με τις υποδείξεις ΔΝΤ-ΕΕ-ΣΕΒ, απέδειξαν, όλα τα προηγούμενα χρόνια, το «ενδιαφέρον» τους για τα εργασιακά δικαιώματα, τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις λαϊκές ανάγκες. Να λειτουργήσει η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού πάση θυσία, να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των τουριστικών εταιριών, των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιριών. Αυτό ήταν το σχέδιο μετά το χρόνο που κερδήθηκε, όπως έλεγαν, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Αντίθετα, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με 5.000 λιγότερους υγειονομικούς σε σχέση με το 2019, οι σχολικές τάξεις θα ανοίξουν με περισσότερους μαθητές ανά τάξη και με λιγότερους εκπαιδευτικούς από πέρσι! Ούτε σχολικές καθαρίστριες δεν έχουν ακόμη προσληφθεί! Συνολικά, η νεολαία και ο λαός θα δεχτούν σοβαρά χτυπήματα τόσο στο δικαίωμά τους στη μόρφωση, όσο και το δικαίωμά τους στην υγεία και τη ζωή.

Αποτέλεσμα αυτού του σχεδίου είναι τα εκατοντάδες νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά. Όχι για να «επιβιώσει η οικονομία» γενικά, αλλά για να μη περιοριστούν να υπερκέρδη των επιχειρήσεων.

Αντικείμενο σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις εταιρείες των ιμπεριαλιστικών χωρών αποτελεί και η παραγωγή του εμβολίου, που όπως όλα τα «εμπορεύματα» θα αξιοποιηθεί, παρά τις «ανθρωπιστικές» φλυαρίες, στη διαμάχη απόσπασης υπεραξίας και κυριαρχίας.

Τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων είναι αστεία, όσο αστείες είναι και οι παλινωδίες των «ειδικών» για τις «αναγκαίες αποστάσεις» που αλλάζουν στο… χωροχρόνο και τη μάσκα, που απέκτησε εσχάτως μοναδικές θαυματουργικές ιδιότητες.  

Οι διάφορες σκοταδιστικές θεωρίες «συνωμοσίας» που αμφισβητούν ή υποβαθμίζουν την την ύπαρξη του ιού, στηρίζονται ακριβώς σε αυτές τις παλινωδίες του συστήματος στην αντιμετώπιση του ιού, εκπορεύονται κυρίως από ακραίους και επιθετικούς εκφραστές του συστήματος (ακροδεξιά, φασίστες) και του συνθήματος «αφήστε την οικονομία να λειτουργήσει!». Είναι θεωρίες που ουσιαστικά στηρίζουν την ανυπαρξία πραγματικών μέτρων προστασίας και την αντιλαϊκή πολιτική του συστήματος, το οποίο παρουσιάζουν ως παντοδύναμο.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της λειτουργίας άρον άρον της οικονομίας και του τουρισμού δεν απέδωσαν. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό κατέρρευσαν, η ανεργία καλπάζει, οι απολύσεις γενικεύονται, η κρίση του συστήματος οξύνεται και επιδιώκεται να φορτωθεί ξανά στις πλάτες των εργαζόμενων και του λαού. Ταυτόχρονα, τα σύννεφα αντιδραστικών πολεμικών συγκρούσεων πυκνώνουν στην περιοχή. Στο βωμό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και των «ανταλλαγμάτων» που ελπίζουν να αποκομίσουν οι αστικές τάξεις της περιοχής και με θύματα τους λαούς.  

Για το λόγο αυτό ενισχύεται η κρατική τρομοκρατία, καταστέλλεται το δικαίωμα στην απεργία και τις διαδηλώσεις.

  Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό! Με τον αγώνα μας, συλλογικά και οργανωμένα, μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη ζωή.