Σελίδες

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ!

Συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες 76 χρόνια από την ημέρα που γράφτηκε μία από τις λαμπρότερες σελίδες στον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και στους ντόπιους συνεργάτες τους. Τα γεγονότα εξελίσσονται σε ένα σπίτι της γειτονιάς μας, στον Υμηττό, το οποίο λειτουργούσε σαν αποθήκη όπλων και πυρομαχικών του ΕΛΑΣ.


Στις 28 Απριλίου του 1944, ελάχιστους μήνες πριν την απελευθέρωση της χώρας, τρεις νεαροί ΕΠΟΝίτες σκοτώνονται μετά από πολύωρη μάχη με 200 στρατιώτες κατοχής της Βέρμαχτ και των Ταγμάτων Ασφαλείας. Οι τρεις νέοι μαχητές, Αυγέρης Δημήτρης, Φολτόπουλος Κωνσταντίνος και Κιοκμενίδης Θάνος καταφέρνουν με αυτοθυσία και απαράμιλλο ηρωισμό να αποκρούουν για ατελείωτες ώρες τις επιθέσεις που δέχονταν, μέχρι να πέσουν τελικά νεκροί. Το σπίτι που μετέτρεψαν σε φρούριο οι τρεις αγωνιστές αποκαλείται από τότε Κάστρο του Υμηττού.

Το πολιτικό σχήμα « Δρόμοι Αντίστασης » καλεί την Κυριακή 10 Μαΐου στις 11π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στον Υμηττό. Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους του Υμηττού μέχρι το Κάστρο. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί ένα φόρο τιμής για την ηρωική πράξη αντίστασης των τριών ΕΠΟΝιτών, συνδέεται όμως και άμεσα με το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και σήμερα ο λαός μας. Με το σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στη χώρα μας, να ετοιμάζεται να εξαπολύσει την πιο βάρβαρη επίθεση του στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα, φέρνοντας μας όλο και πιο κοντά στις συνθήκες του εργασιακού μεσαίωνα που ονειρεύεται, με τον ιμπεριαλισμό να ακονίζει τα νύχια του για περισσότερο αίμα, ας αποτελέσει το παράδειγμα του Κάστρου εφαλτήριο για τους μαζικούς αγώνες που απαιτούνται προκειμένου να μπορέσει ο λαός μας να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει πίσω όλα όσα του ανήκουν!

Τιμή και δόξα στους ήρωες του Κάστρου!

ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών!

Κυριακή 10 Μαΐου, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στον Υμηττό