Σελίδες

Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Τιμή και δόξα στους ήρωες του Κάστρου!

Με το βλέμμα στραμμένο στους αγώνες του σήμερα, τους αγώνες ενάντια στα αντιδραστικά και φιλοπόλεμα σχέδια του ιμπεριαλισμού, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα  που αποκαλύφθηκε πλατιά με βάση την πανδημία του κορονοϊου, ενός συστήματος που αδυνατεί να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή, ενώ σκορπά με άνεση και με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα τον θάνατο στον πλανήτη. Ταυτόχρονα όμως και με το βλέμμα μας στο μέλλον, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, για ανεξαρτησία και τον σοσιαλισμό της εποχής μας, τιμάμε την ηρωική αντίσταση των τριών ΕΠΟΝιτών στις 28 Απρίλη του 1944. Μια ηρωική αντίσταση που εμπνέει και δείχνει το δρόμο. Ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες μπορεί και πρέπει να βρίσκουμε το σθένος, το θάρρος και την αντοχή για αντίσταση και αγώνα. Για το αυτό λόγο, η 76η επέτειος από την μάχη στο «Κάστρο» του Υμηττού, δεν είναι μόνο μια μέρα μνήμης αλλά φωτεινός φάρος για τους αγώνες που έρχονται.



Στις 28 Απρίλη του 1944, σ’ ένα μικρό σπίτι στον Υμηττό, τρεις νεαροί μαχητές της ΕΠΟΝ που φύλαγαν οπλισμό και πυρομαχικά του ΕΛΑΣ Αθήνας, ο Δημήτρης Αυγέρης, ο Κώστας Φολτόπουλος και ο Φάνης Κιοκμενίδης, απέκρουαν για πάνω από  7 ολόκληρες ώρες τυος 200 στρατιώτες κατοχής της Βέρμαχτ και των Ταγμάτων Ασφαλείας, μέχρι να πέσουν τελικά νεκροί από τις σφαίρες των κατοχικών στρατευμάτων και των ντόπιων λακέδων τους. Το σπίτι όπου οχυρώθηκαν και μετέτρεψαν σε φρούριο οι τρεις ΕΠΟΝίτες αγωνιστές αποκαλείται από τότε «Κάστρο του Υμηττού». Και η ηρωική αντίστασής τους προστίθεται στον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας για λευτεριά, ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση και προκοπή.

Σήμερα που ο πλανήτης συγκλονίζεται από μια πανδημία που αποκαλύπτει τη γύμνια του καπιταλισμού, που επιχειρείται η πανδημία να χρησιμοποιηθεί σαν «ευκαιρία» για να βάλει σε «καραντίνα» τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας, την ίδια στιγμή που η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και καπιταλιστική εκμετάλλευση οξύνεται απειλώντας τη ζωή και την ύπαρξη του λαού της χώρας αλλά και των λαών όλου του κόσμου καλούμαστε να σηκώσουμε πιο ψηλά τις σημαίες του αγώνα.

•    Ενάντια στα νέα μνημόνια που ετοιμάζονται με πρόσχημα την πανδημία.
•    Ενάντια στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών της Ε.Ε, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
•    Ενάντια στην πολιτική του εργασιακού μεσαίωνα, της φτώχειας, της ανεργίας και του περιορισμού των κοινωνικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Καλούμαστε να σηκώσουμε πιο ψηλά τις κόκκινες σημαίες για μια κοινωνία χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση. 

Αποδίδουμε φόρο τιμής στην ηρωική πράξη αντίστασης των  τριών ΕΠΟΝιτών συνεχίζοντας τον αγώνα και ακολουθώντας τον δρόμο που και σήμερα πρέπει να ακολουθήσει ο λαός.

Οι Δρόμοι Αντίστασης καλούν την Κυριακή 10 Μαΐου, στις 11π.μ. σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου στον Υμηττό. Θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους του Υμηττού μέχρι το Κάστρο.

ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών!