Σελίδες

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Επιτυχημένη η συζήτηση των Δρόμων Αντίστασης στην πλατεία Καλογήρων


Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη ανοιχτή συζήτηση των Δρόμων Αντίστασης στην πλατεία Καλογήρων στη Δάφνη, μετά από ένα δίμηνο που ο λαός καλέστηκε να αντιμετωπίσει μια κατάσταση αναγκαστικού εγκλεισμού, απομόνωσης και περιοριστικών μέτρων.

Κρίναμε ότι όσα έγιναν στο διάστημα του εγκλεισμού λόγω του κορονοϊου αλλά, κυρίως, όσα φέρνει η «επόμενη μέρα» της πανδημίας και η περίφημη «επιστροφή στην κανονικότητα» είναι ζητήματα κρίσιμα, που αφορούν το παρόν και το μέλλον του λαού, που πρέπει να συζητηθούν όσο πιο πλατιά γίνεται στον κόσμο. Αφορούν τις συνθήκες ζωής, εργασίας και σπουδών, που όλα δείχνουν ότι θα χειροτερέψουν δραματικά με την αξιοποίηση και της πανδημίας από το σύστημα, για να επιβάλει αντιλαϊκά μέτρα που επιθυμούσε για χρόνια.

Η συμμετοχή του κόσμου μας δικαίωσε, αφού πέρασαν από την εκδήλωση κοντά 100 άτομα και με μόνιμη παρουσία γύρω στα 50 άτομα.

Στην αρχή της συζήτησης εκφράστηκε η αμέριστη αλληλεγγύη των Δρόμων Αντίστασης στον εξεγερμένο λαό της Αμερικής, που διαδηλώνει μέρες και σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ καταγγέλλοντας μια ακόμη δολοφονία Αφροαμερικανού από την αστυνομία. Η καταστολή και η αστυνομική βία απέναντι στις διαδηλώσεις ήταν για μια ακόμη φορά η απάντηση του επίσημου αμερικανικού κράτους. Ένα κράτος που έδειξε πάλι και με βάση την πανδημία (με πάνω από 100.000 νεκρούς) ότι απαξιώνει την ανθρώπινη ζωή, αν είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του και αυτά του ιμπεριαλιστικού κεφαλαίου. Ενώ η στοχοποίηση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ο κοινωνικός και φυλετικός ρατσισμός αποτελούν διαχρονικά την επίσημη πολιτική του αμερικάνικου κράτους.

Εκτέθηκαν και συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην παγίωση και επέκταση όλων των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, που εφαρμόστηκαν με πρόσχημα τον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς, στην εκπαίδευση, για την επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η «επόμενη μέρα» της πανδημίας μας βρίσκει σε χειρότερη κατάσταση. Μέσα σε μόλις 50 μέρες διαλύθηκαν δικαιώματα δεκαετιών. Η παγκόσμια κρίση που είχε προαναγγελθεί θα είναι πολλές φορές χειρότερη, λόγω και της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορονοϊός. Κι όλα δείχνουν ότι θα χτυπήσει και πάλι με ιδιαίτερη ένταση την Ελλάδα, λόγω μιας οικονομίας κυριολεκτικά αλυσοδεμένης στο ξένο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Το νέο αφήγημα που αναπτύσσεται είναι το ίδιο ψεύτικο με τα προηγούμενα. Τα περίφημα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την ΕΕ, ύψους 32 δισ. ευρώ με τη μορφή επιδοτήσεων και δανείων θα συνδεθούν με σκληρές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, με ιδιωτικοποιήσεις και ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας (βλέπε νόμος για το περιβάλλον), με μειώσεις μισθών και εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Τα 32 δισ. της ΕΕ αφορούν επομένως τις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο και δεν προορίζονται για το λαό, που θα καλεστεί να πληρώσει ξανά τα σπασμένα.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών και πολιτικών δυνάμεων που επί της ουσία διευκόλυναν την κυβέρνηση. Ο εργασιακός μεσαίωνας που βαθαίνει, οι νέες μορφές βαρβαρότητας που πληθαίνουν, η περισσότερη φτώχεια, ανεργία και καταστολή μπορούν να αντιμετωπιστούν μονάχα από τον λαό και όχι από αυτούς που βάζουν πλάτη για να περάσει η αντιλαϊκή πολική. Ο λαός έχει τη δύναμη να αντισταθεί και στο βαθμό που οργανώσει τον αγώνα του έχει τη δυνατότητα να νικήσει.