Σελίδες

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Να ανοίξουμε «Δρόμους Αντίστασης» και στο δήμο Δάφνης-Υμηττού

Με ζήλο συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της κίνησης «ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ απέναντι στο κατεστημένο τους» στο δήμο Δάφνης-Υμηττού. Με παρεμβάσεις σε πλατείες και μετρό, με μοίρασμα της διακήρυξης της κίνησης πόρτα-πόρτα προσπαθούμε να θέσουμε το ζήτημα της Αντίστασης-Διεκδίκησης ως την πραγματική διέξοδο για το λαό και τους εργαζόμενους, κόντρα στις αυταπάτες για «λύσεις» και για βελτίωση της ζωής μας που θα έρθει με την ανάδειξη του «σωστού» δημάρχου ή δημοτικού συμβούλου.

Πιστεύουμε ακράδαντα -και η ζωή το έχει αποδείξει- ότι αυτός ο δρόμος της αντίστασης και της διεκδίκησης, με χαρακτήρα αναμέτρησης και όχι συνδιαλλαγής και «συνεργασίας» με το σύστημα, είναι ένας δρόμος που μπορούμε να διαβούμε. Είναι ο μόνος δρόμος, όσο δύσκολος και αν είναι αυτός, που μπορεί να δώσει πραγματική διέξοδο στις αγωνίες, τις ανάγκες, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που δικαιούμαστε και αξίζουμε.


Στον αντίποδα αυτής της αντίληψης βρίσκονται σχεδόν το σύνολο των κινήσεων, σχημάτων και συνδυασμών που κατεβαίνουν στις δημοτικές εκλογές, δυστυχώς ακόμη και όταν αναφέρονται στην αριστερά και το κίνημα. Το «καλό εκλογικό αποτέλεσμα» έχει αναγορευτεί σε «ελιξίριο μακροζωίας και επιβίωσης» για αυτού του είδους την αριστερά, για την επίτευξη του οποίου φαίνεται διατεθειμένη να υιοθετήσει απόψεις, νοοτροπίες και αντιλήψεις καθαρά ρεφορμιστικές και αστικές. Γιατί η όποια αγωνιστική και κινηματική πλειοδοσία αχρηστεύεται όταν συνοδεύεται από διατυπώσεις για τη «μεγάλη μάχη των εκλογών» και την ακόμη μεγαλύτερη σημασία ενός «καλού και αριστερού» εκλογικού αποτελέσματος με το λαό στο περιθώριο.

Θεωρούμε ότι ένα εκλογικό αποτέλεσμα είναι «καλό ή κακό» στο βαθμό που αντανακλά κινηματικές διαδικασίες. Εκεί δηλαδή που δοκιμάζονται πραγματικά οι απόψεις, οι αντιλήψεις και οι διακηρύξεις. Κι έχει αποδειχθεί ότι όσο αυτές οι κινηματικές διαδικασίες απουσιάζουν, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που ευνοεί τις αστικές και αντιδραστικές απόψεις και δυνάμεις.

Εξίσου σημαντική βέβαια με την προσπάθεια προώθησης αυτών ακριβώς των κινηματικών διαδικασιών, ώστε να βγει ο λαός στο προσκήνιο, είναι η διαμόρφωση μιας αγωνιστικής κατεύθυνσης και γραμμής διεκδίκησης και πάλης. Είναι αναγκαίος ένας προσανατολισμός που να απαντάει στα προβλήματα τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Γιατί γνωρίζουμε ότι όσο μεγάλη αξία κι αν έχουν ακόμη και οι μικρότερες κατακτήσεις, αυτές θα βρίσκονται υπό αίρεση όσο καθυστερεί η συγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η συγκρότηση της εργατικής τάξης σε μια αυτόνομη και ανεξάρτητη από το σύστημα βάση. Δεν διαχωρίζουμε επομένως τα «τοπικά» πολιτικά ζήτημα από τα γενικά πολιτικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία (κομμάτι της οποίας άλλωστε αποτελούμε). Κι όσοι ευαγγελίζονται σταθερή βελτίωση σε επίπεδο δήμου εντός μιας κοινωνίας που ρημάζει, λένε συνειδητά ψέματα. Είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση κάθε απόχρωσης.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις παρεμβάσεις μας ενόψει των δημοτικών εκλογών ελπίζοντας και σε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, ώστε να το εντάξουμε στη γενικότερη προσπάθεια συσπείρωσης ενός ευρύτερου δυναμικού για τους αγώνες που έρχονται. Γιατί οι αγώνες θα γίνουν και αυτό είναι τόσο βέβαιο όσο και το ότι θα συνεχιστεί η επίθεση του συστήματος σε τοπικό και κοινωνικό επίπεδο.