Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ "ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ" ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΑΦΝΗΣ - ΥΜΗΤΤΟΥ

Η απόφασή μας για συμμετοχή στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό: την ανάγκη να ακουστεί δυνατά η φωνή της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ στις δύσκολες μέρες που περνούν οι κάτοικοι της περιοχής μας αλλά και συνολικά ο λαός και οι εργαζόμενοι της χώρας. Θεωρούμε ότι στις τοπικές κοινωνίες εξελίσσεται μια ταξική αντιπαράθεση όμοια με αυτήν που βλέπουμε να εξελίσσεται συνολικά στην κοινωνία. Στα ζητήματα της λαϊκής στέγης που βγαίνει στο σφυρί, των χιλιάδων κατασχέσεων κάθε μέρα, των δημόσιων χώρων που ξεπουλιούνται, της μόρφωσης, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας που εμπορευματοποιούνται, στα ζητήματα της εργασίας όπου κυριαρχεί η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις και τα εργατικά «ατυχήματα».

Σήμερα, όσο ποτέ, είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Κι ενώ τα προβλήματά μας οξύνονται καθημερινά οι αυτόκλητοι «σωτήρες» φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Σπέρνοντας αυταπάτες για το ρόλο και τις δυνατότητες της τοπικής «αυτοδιοίκησης» και των «καλών δημάρχων» που μετατράπηκαν σταδιακά σε τοποτηρητές της κεντρικής εξουσίας από την οποία και εξαρτώνται σε θεσμικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα του λαού, που είναι ξένοι, αποκομμένοι και εχθρικοί στα προβλήματά μας, υπόσχονται ότι αν πάρουν το δήμο θα μας τα λύσουν όλα, αρκεί να τους ψηφίσουμε. Γι’ αυτούς, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι εφαλτήριο πολιτικής καριέρας και όχι βήμα προβολής και υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Οι περισσότεροι από αυτούς στήριξαν σε επίπεδο δήμου, φανερά και ξεδιάντροπα, την αντιλαϊκή πολιτική, εφαρμόζοντας τα μνημόνια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και εξειδικεύοντάς τα σε επίπεδο δήμου: αύξηση δημοτικών τελών, απολύσεις εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, δραστική περικοπή εργασιακών παροχών/δικαιωμάτων και συρρίκνωση των δημοτικών υπηρεσιών.

Η αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της τοπικής εξουσίας εκφράστηκε παντού. Εκφράστηκε στους συμβασιούχους και εργαζόμενους του δήμου με την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων προστασίας που αύξησαν τα εργατικά «ατυχήματα», με τις απαράδεκτες συμβάσεις ομηρίας και συνθήκες εργασίας.

Εκφράστηκε στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς όπου οι γονείς καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να «συμβάλουν» στη συντήρηση και λειτουργία δίπλα με ποικιλόμορφους χορηγούς της… ανιδιοτελούς αυτοπροβολής και επιχειρηματικότητας. Σε μια εκπαίδευση που γίνεται όλο και πιο ταξική και εχθρική για μαθητές, δάσκαλους και καθηγητές. Σε μια εκπαίδευση των περικοπών και ελλείψεων σε υποδομές και ανθρώπους.

Εκφράστηκε στη λογική της ιδιωτικοποίησης, της «ανταποδοτικότητας» και της εμπορευματοποίησης των αναγκών των δημοτών. Αποδεικνύεται όλο και πιο συχνά, όλο και πιο φανερά ότι η πολιτική των δήμων είναι μέρος της πολιτικής των κυβερνήσεων του κεφαλαίου και της εξάρτησης από τον ιμπεριαλισμό των ΕΕ-ΗΠΑ.

Η φτωχοποίηση του λαού και η μεγάλη ανεργία που έχουν προκαλέσει οι κυβερνήσεις των μνημονίων έχουν αφήσει βαριά σημάδια στους κατοίκους της περιοχής οδηγώντας μεγάλο μέρος στην απελπισία και τη μετανάστευση. Οι πολιτικές τους έγιναν όχημα αντιδραστικών, ρατσιστικών και φασιστικών απόψεων που εκφράζονται με επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες της περιοχής, με παραληρήματα μισαλλοδοξίας, αντικομμουνισμού και εθνικισμού, που βλέπουν τον «εχθρό» στους γειτονικούς λαούς, στους πρόσφυγες και μετανάστες, σε κλάδους και εργαζόμενους που απεργούν αλλά ποτέ στο ξένο ή ντόπιο μεγαλοαφεντικό. Ενώ αναπολούν ξεδιάντροπα τις πιο «σκοτεινές» και αιματοβαμμένες εποχές της ιστορίας, τις δικτατορίες και τη ναζιστική κατοχή!

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους μετανάστες και τους γειτονικούς λαούς, αλλά μας ενώνει ο αγώνας ενάντια στους κοινούς εχθρούς, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Είχαμε και έχουμε την άποψη ότι η τοπική εξουσία είναι το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας. Η ρήξη με τον ταξικό αντίπαλο και τη βαρβαρότητα που επιβάλλει απαιτεί μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες. Απαιτεί ένα ασυμβίβαστο λαϊκό και εργατικό κίνημα που δεν συνδιαλέγεται και θα κινείται στην κατεύθυνση της αντίστασης-διεκδίκησης. Που θα παλεύει να δημιουργήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις να πάρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι την υπόθεση στα δικά τους χέρια.

Δεν υποσχόμαστε ότι θα λύσουμε τα προβλήματα για λογαριασμό των κατοίκων, αλλά ότι θα προσπαθήσουμε να τα λύσουμε μαζί με τους κατοίκους. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει φραγμό στα αντιδραστικά σχέδια κεντρικής και τοπικής εξουσίας, που ανοίγει δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο συνδυασμό μας συμμετέχουν απλοί και λαϊκοί αγωνιστές, εργαζόμενοι, νεολαίοι και άνεργοι που έχουμε δώσει αγώνες στο δήμο, όπως:

• Για την απομάκρυνση του μπαρουτάδικου και μετέπειτα της ΠΥΡΚΑΛ, παίρνοντας την πρωτοβουλία ή συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες άλλων, ώστε να δοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους της περιοχής με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Το ίδιο έγινε και για τη Γυμναστική Ακαδημία και άλλους χώρους του δήμου που αποτελούν «φιλέτο» για το ντόπιο και ξένο ιδιωτικό κεφάλαιο.

• Για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στην περιοχή μας, ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ και την πρώην Γιουγκοσλαβία.

• Ενάντια στην αλλαγή του συνταγματικού άρθρου 16, που αφορά την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όπου διαδηλώσαμε με τους κατοίκους της περιοχής για δωρεάν και δημόσια παιδεία για όλο το λαό.

• Αντιταχθήκαμε στο σχέδιο «Καποδίστρια» και τη συνένωση των δήμων, στον μετέπειτα «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη», που ενώ αλυσόδεσαν ακόμη πιο σφιχτά τους δήμους στην κεντρική εξουσία εξυμνούν την «αποκέντρωση» και την «αυτονομία» των δήμων, να αναζητούν δηλαδή χρηματοδότηση και πόρους σαν να είναι ιδιωτικές εταιρείες. Οι συνέπειες γνωστές: Μια σειρά κοινωνικές υπηρεσίες και υποχρεώσεις προς τους δημότες έχουν εξαφανιστεί, ενώ βασιλεύει η επιχειρηματικότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, η ανταποδοτικότητα και… ο λογαριασμός πάει στους δημότες.

• Εναντιωθήκαμε στις απολύσεις, στις άγριες εργασιακές συνθήκες και στα συχνά εργατικά «ατυχήματα» που προκαλεί η εγκληματική πολιτική που ακολουθεί και η τοπική εξουσία, ευθυγραμμιζόμενη με το αντεργατικό πλαίσιο της κυβέρνησης και της ΕΕ.

• Εναντιωθήκαμε στα χαράτσια που έβαλε ο δήμος για τα πεζοδρόμια στον Υμηττό, όπου μετά από μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων πετύχαμε μια μεγάλη νίκη.

• Εναντιωθήκαμε στην πώληση του Ελληνικού, αυτού του «φιλέτου» των 6.000 στρεμμάτων που προορίζεται για «γκέτο» πλουσίων, μια ιδιωτική πόλη μέσα στην πόλη, που θ’ αλλάξει τη φυσιογνωμία, τις συνθήκες ζωής και καθημερινότητας όλων των νοτιοανατολικών προαστίων. Οι συνέπειες αυτής της τσιμεντένιας «τερατούπολης» θα είναι δραματικές σε όλο το φάσμα της ζωής μας: από το περιβάλλον, την κίνηση στους δρόμους και τη δημόσια υγεία ως τις εργασιακές συνθήκες και την τοπική αγορά. Το καζίνο, οι ουρανοξύστες, τα mall, οι βίλες, τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα αναψυχής, τα γραφεία και οι ιδιωτικές υποδομές για 27.000 κατοίκους που υπολογίζεται ότι θα στεγάζει η ιδιωτική πόλη θα φέρουν υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, περιβαλλοντική επιβάρυνση, λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα μιας ευρύτερης περιοχής, απολύσεις, εργασία με όρους Ειδικής Οικονομικής Ζώνης μέσα στο γκέτο. Την ίδια στιγμή, η ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, η «αθηναϊκή Ριβιέρα», όπως την αποκαλούν, που δεν είναι τίποτε άλλο από διαδοχικές εφοπλιστικές ιδιοκτησίες (Νιάρχος, Λάτσης κ.ά.), αποκόβει το λαό του Λεκανοπεδίου από τη θάλασσα.

• Πήραμε πρωτοβουλίες στήριξης και αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό και το δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας, στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Συμμετείχαμε σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις.

Αλλά και μέσα στο σχήμα της Λαϊκής Αντίστασης συμβάλαμε, είτε μόνοι μας είτε με άλλες συλλογικότητες, για να αναπτυχθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς και τους πρόσφυγες, καταγγέλλοντας τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα δεινά που φέρνουν.

Ο χαρακτήρας που έχει προσλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν επιτρέπει αυταπάτες για τις δυνατότητες ανατροπής, μέσω των δημοτικών συμβουλίων, της πολιτικής που επιβάλλει περισσότερα βάρη στις πλάτες του λαού. Με τον 2ο βαθμό (περιφέρειες) ενισχύονται τα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γι' αυτό το λόγο είμαστε ενάντια στη συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές και καλούμε το λαό σε ΑΠΟΧΗ απ’ αυτές.

Σας καλούμε σε συστράτευση και σε κοινούς αγώνες για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν, για μια ζωή με δικαιώματα. Να καταδικάσουμε και να αντισταθούμε στην επιβαλλόμενη αντιλαϊκή πολιτική, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα και μια σειρά από εχθρικές και επιζήμιες για το λαϊκό κίνημα απόψεις συνδιαχείρισης και ταξικής συνεργασίας. Απόψεις και λογικές που προβάλλονται και από «προοδευτική» έως και «αγωνιστική» πλευρά και αποτελούν «αριστερό άλλοθι» νομιμοποίησης της κυρίαρχης πολιτικής.

Να παλέψουμε έτσι ώστε μέσα από τους ΔΡΟΜΟΥΣ της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ να ανακαλύψουμε ξανά τη δύναμή μας. Χωρίς αυταπάτες για τις δυσκολίες που θα βρούμε μπροστά μας. Κόντρα στην ευκολία των έτοιμων λύσεων της ανάθεσης και της συνδιαχείρισης.

Η παρέμβαση μας είχε και έχει βάθος χρόνου. Δεν εκκινεί με βάση τις δημοτικές εκλογές και δεν επικεντρώνεται σε αυτές. Φιλοδοξεί να είναι μια πολιτική επιλογή με διάρκεια και αναφορά στον κόσμο του αγώνα που θέλει να αντισταθεί και να διεκδικήσει σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: κόντρα στις αυταπάτες που προσπαθεί να ξανασπείρει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ εφαρμόζει την ίδια αντιδραστική πολιτική των προηγούμενων (αλλά και τυχόν επόμενων) κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ). Μια κυβέρνηση που με την πολιτική της όχι μόνο δυσφημεί τον όρο «Αριστερά», αλλά υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών ΕΕ-ΗΠΑ. Που επιτίθεται σε όλα τα δικαιώματά μας, μετατρέποντας τη ζωή μας σε έναν αδιάκοπο αγώνα για την επιβίωση. Υποθηκεύοντας παράλληλα το μέλλον μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και στους αντίστοιχους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή.

ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: Κόντρα στους τωρινούς ή αυριανούς διαχειριστές της αντιλαϊκής επίθεσης (είτε με κυβέρνηση γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ είτε γύρω από τη ΝΔ), κόντρα στο ρεύμα της παραίτησης και της ατομικής «λύσης» που προβάλλουν οι εκφραστές του συστήματος. Μια «λύση» που οδήγησε στη χειροτέρευση των όρων ζωής και εργασίας συνολικά του λαού.

ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ: Για να ανοίξουμε ένα μονοπάτι συλλογικής έκφρασης και δράσης. Για να εκφράσει ο λαός της περιοχής μας την αντίθεσή του στο μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν η τοπική και η κρατική εξουσία.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια να ανοίξει και να προβληθεί η ανάγκη της οργάνωσης του λαού για έναν διαφορετικό και καλύτερο κόσμο για εμάς και τις επόμενες γενιές.

ΨΗΦΙΣΤΕ-ΣΤΗΡΙΞΤΕ την κίνηση «ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Απέναντι στο κατεστημένο τους»

Επικεφαλής της κίνησης: Στάθης Κωνσταντόπουλος

Πολιτικό στέκι «Απέναντι», Μιλτιάδου 3, Δάφνη - email: «stekiApenanti@gmail.com»