Σελίδες

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: «Επενδύοντας» στην καταστροφή ολόκληρης της Αθήνας

Η αναγκαιότητα τοποθέτησης για το Ελληνικό

Μέσα από το συγκεκριμένο κείμενο γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής της άποψης της κίνησης «ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ Απέναντι στο κατεστημένο τους» για την επικείμενη « επένδυση » στο Ελληνικό. Αρχικά, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το γιατί είναι αναγκαίο για μια συλλογικότητα της γειτονιάς που θα παρέμβει και μέσω ψηφοδελτίου στις δημοτικές εκλογές του δήμου Δάφνης- Υμηττού, να τοποθετείται σε τέτοιας φύσης ζητήματα. Το για ποιο λόγο δηλαδή, είναι μείζονος σημασίας να υπάρχει άποψη, όχι μόνο για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στην περιοχή μας, αλλά και για θέματα που άπτονται της γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης που επιβάλλεται στη χώρα από την εξαρτημένη κεντρική εξουσία. Η βασικότερη αιτία σχετίζεται αναμφίβολα με το γεγονός ότι η ζωή των δημοτών, αλλά και του λαού συνολικά, επηρεάζεται αρνητικά με πολύ πιο άμεσο και καθοριστικό τρόπο από ότι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Από την άλλη μεριά, οι επίδοξοι καρεκλοκένταυροι δημαρχαίοι προβάλλουν μια τοπικιστικού χαρακτήρα προσέγγιση, αποκόπτοντας στοχευμένα το δήμο από τη συνολική πολιτική κατάσταση που επικρατεί, υπερτονίζοντας το ότι μπορεί να υπάρξει μια κάποιου τύπου σωστή διαχείριση, η οποία θα οδηγήσει στην ευδαιμονία του δήμου. Το γεγονός δε, ότι πολλές δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά και το κίνημα υιοθετούν έμμεσα ή άμεσα την προσέγγιση αυτή, ιδιαίτερα την περίοδο των δημοτικών εκλογών, δε θα μπορούσε να αναλυθεί στο παρόν κείμενο χωρίς να υποτιμηθεί η σημασία του.

Τι προβλέπεται για το Ελληνικό;

Τα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί για το χώρο μεγαλύτερο των 2.000.000 τ.μ. που εκτείνεται σε όλο το παραλιακό μέτωπο από τη Γλυφάδα μέχρι τον Άλιμο δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις που υπάρχουν για τη δημιουργία μιας δεύτερης πόλης- γκέτου πλουσίων μέσα στην Αθήνα. Η ιδιωτική αυτή πόλη θα μπορεί να φιλοξενεί κοντά στους 27.000 εκλεκτούς στους ουρανοξύστες, τα ξενοδοχεία και τις υπερπολυτελείς κατοικίες, ενώ η διασκέδασή τους θα καλύπτεται από τα γιγάντια Mall και βέβαια το καζίνο, το κτίσιμο του οποίου είναι κομβικό για την υλοποίηση του βασικού πλάνου. Ιδιωτικά νοσοκομεία, συνεδριακά κέντρα, όπως και άλλου τύπου ιδιωτικές υποδομές θα πλαισιώσουν αυτή την ατελείωτη τσιμεντούπολη. Οι χώροι πρασίνου που ευαγγελίζονται οι υπέρμαχοι του έργου θα περιοριστούν, με κάθε βεβαιότητα, στην εξωτερική διακόσμηση των ατελείωτων τσιμεντένιων μαζών και σε τίποτα περισσότερο.

Ξεπούλημα και στοίχιση όλων των αστικών κομμάτων

Η σύμβαση που ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, αποτελώντας τα τελευταία τρία χρόνια νόμο του ελληνικού κράτους, επικυρώνει με κάθε επισημότητα την υφαρπαγή της γης από τους επενδυτές- κεφαλαιοκράτες με όρους αποικιακού τύπου, ενώ δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησής της με κάθε τρόπο, στοχεύοντας αποκλειστικά στην αναπαραγωγή των κερδών τους. Η συζήτηση για το αν ο λαός έχει κάτι να περιμένει από την « επένδυση » αυτή, θα μπορούσε να τελειώσει πριν καλά- καλά αρχίσει. Αρκεί κανείς να αντιληφθεί τη συστράτευση όλων των αστικών κομμάτων τόσο για την ψήφιση, όσο και για την υλοποίηση του έργου. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων άφησαν στην άκρη τις ανούσιες διαφορές τους και στοιχήθηκαν σύσσωμοι πίσω από την ψήφιση της σύμβασης. Η όποια διαφωνία τους περιορίζεται στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται, αλλά και στο ποιος είναι ο πιο ικανός στο να υποταχθεί στα σχέδια των « επενδυτών » με τον καλύτερο τρόπο. Τα δεινά που έχει φέρει στο λαό η πολιτική των κομμάτων αυτών είναι εμφανή σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, αρκεί λοιπόν να αναλογιστεί κανείς τι πρόκειται να φέρει αυτή η τρομακτική ομοφωνία.

Αρνητικές συνέπειες

Οι αρνητικές συνέπειες αυτού του τερατουργήματος θα είναι πολλαπλές και θα επιβαρύνουν ένα μεγάλο φάσμα της καθημερινότητας του λαού, ιδιαίτερα αυτών που ζουν και εργάζονται σε διπλανούς δήμους. Δεν απαιτείται επιστημονική ανάλυση για την καταγραφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην πόλη της Αθήνας. Οι ήδη αυξημένοι ατμοσφαιρικοί ρύποι πρόκειται να πολλαπλασιαστούν όταν υψωθεί αυτό το φράγμα τσιμέντου μπροστά στο μέτωπο της πόλης, απαγορεύοντας τη διέλευσή των επικίνδυνων αερίων προς τη θάλασσα. Οι επιπτώσεις στην υγεία θα είναι πραγματικές και μετρήσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ένωση της ιδιωτικής πόλης με το αεροδρόμιο θα οδηγήσει στην επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού, ενώ οι ήδη επιβαρυμένοι από την κίνηση δρόμοι των ομόρροπων δήμων θα πνιγούν στην κυριολεξία από τα αυτοκίνητα. Τα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής θα είναι εμφανή ακόμα και στην προσπάθεια της πιο απλής μετακίνησης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρονται στα έργα στο Ελληνικό προσδίδοντάς τους τον επιθετικό προσδιορισμό « φαραωνικά », κυρίως λόγω των τεράστιων οικοδομημάτων που βρίσκονται στο σχέδιο. Ένα φαραωνικό έργο όμως, δε μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τους σκλάβους που θα δουλέψουν για την υλοποίησή του. Πρόκειται για τους εργάτες και τις θέσεις εργασίας που διαφημίζουν τα ΜΜΕ ότι θα προκύψουν μέσα από την επένδυση. Ενώ το νούμερο αυτών των θέσεων εργασίας τείνει να γίνει ανέκδοτο, αφού αυξομειώνεται συνεχώς ανάλογα με το άρθρο ή το ρεπορτάζ, δεν αναφέρονται πουθενά οι συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που περιμένουν όσους εργαστούν εκεί. Η εργατική νομοθεσία των χρόνων των μνημονίων αποτελεί ένα επιπλέον βέλος στη φαρέτρα των επενδυτών, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Επιπλέον κανένα από τα φερέφωνα δεν αναφέρει το μαζικό κλείσιμο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ούτε στις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν μέσα από το λουκέτο αυτό. Οι κάτοικοι του δήμου Δάφνης- Υμηττού έχουν ως επιπλέον μέτρο σύγκρισης την ερημοποίηση και το κλείσιμο μαγαζιών που προκλήθηκε από το Mall στον Άγιο Δημήτριο. Τι αποτέλεσμα θα έχει στην τοπική αγορά και στις θέσεις εργασίας το άνοιγμα των Mall στο Ελληνικό;

Η ολοκλήρωση των έργων θα βάλει επιπλέον ταφόπλακα στην ελεύθερη πρόσβαση του λαού του λεκανοπεδίου στη θάλασσα. Οι προβλέψεις αναφέρουν τη σύνδεση του Ελληνικού με άλλα κομμάτια του παραλιακού μετώπου, κομμάτια ήδη ιδιωτικοποιημένα ή που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν. Το όνειρο της « Αθηναϊκής Ριβιέρας » είναι επί της ουσίας ένα άθροισμα εφοπλιστικών ιδιοκτησιών που θα απαγορεύει κάθε πιθανή διέξοδο προς την παραλία.

Τι κάνουμε;

Η μη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού και η δημιουργία ενός πάρκου πρασίνου με ελεύθερη πρόσβαση για όλο το λαό πρέπει να αποτελέσει το σύνθημα για τη δημιουργία ενός μαζικού μετώπου Αντίστασης- Διεκδίκησης που θα αντιπαρατεθεί με ουσιαστικό τρόπο στα σχέδια της όποιας κυβέρνησης και των κεφαλαιοκρατών. Είναι ζωτικής σημασίας ο μη εγκλωβισμός του κινήματος σε πάσης φύσεως διαχειριστικές λύσεις, λύσεις που έχουν πάντα έτοιμη την αντιπρόταση στο σύστημα για το πώς να εκμεταλλευτεί το χώρο. Οι λύσεις αυτές βάζουν στην ουσία την ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα, ενώ δέχονται με ευκολία μέρος της προπαγάνδας του συστήματος για την ανάγκη αξιοποίησης του χώρου. Επιπλέον, ο χαρακτήρας της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν επιτρέπει αυταπάτες για το αν μπορούν οι δήμαρχοι ή τα δημοτικά συμβούλια που θα προκύψουν από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, να συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο στον αγώνα που χρειάζεται για το σταμάτημα των έργων. Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη στήριξη της πλειοψηφίας των δημάρχων στο Ελληνικό το προηγούμενο διάστημα, είναι πιθανότερο να σταθούν για ακόμα μια φορά ενάντια στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων των δήμων τους.

Οι «Δρόμοι Αντίστασης Απέναντι στο κατεστημένο τους» είχαν συμμετοχή σε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη κίνηση που έχει γίνει στο παρελθόν ενάντια στο Ελληνικό. Μοναδική δέσμευση της κίνησης είναι ότι και μετά τις δημοτικές εκλογές θα συνεχίσει να κινείται στην πορεία οικοδόμησης ενός πλατιού- λαϊκού κινήματος, που με εμπιστοσύνη στις δικές του δυνάμεις θα βάλει οριστικό τέλος στην « επένδυση »- καταστροφή ολόκληρης της Αθήνας.