Σελίδες

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

Για την ΠΥΡΚΑΛ και τη Γυμναστική Ακαδημία

Ο λαός μας ζει μια ζοφερή πραγματικότητα, όπου οι οικονομικοί «πύραυλοι» των Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών, με τη μορφή των απανωτών μνημονίων, έχουν μετατρέψει σε «βομβαρδισμένο τοπίο» τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματά του. Σε άλλα σημεία της Γης, πραγματικοί πύραυλοι των ιμπεριαλιστών ισοπεδώνουν χώρες και λαούς. Ενώ η αστική τάξη με τους εκπροσώπους της στην εξουσία, εντολοδόχοι ξένων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, μοιράζουν το δημόσιο πλούτο στα ντόπια και ξένα αρπακτικά.

Οι κραυγές του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν επιστροφή στην «κανονικότητα», την «ομαλότητα» και την ανάπτυξη, καθώς και ανάλογες εξαγγελίες στα προγράμματα των επίδοξων «μνηστήρων» της εξουσίας (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ κ.λπ.), δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα αντιδραστικό παραμύθι, που πλασάρεται για να αποπροσανατολίσουν το λαό. Μέσα σε αυτό το αποκρουστικό περιβάλλον ο λαός καλείται να προσέλθει στις κάλπες για την ανάδειξη των «τοπικών αρχόντων» στους δήμους και τις περιφέρειες.

Οι κάτοικοι στο δήμο Δάφνης-Υμηττού αντιμετωπίζουν επιπλέον το διαχρονικό πρόβλημα της ΠΥΡΚΑΛ. Το καλυκοποιείο, όπως ονομάζεται επίσημα αυτό που στη γλώσσα της τοπικής κοινωνίας λεγόταν «Μπαρουτάδικο», είναι ένας τεράστιος περιφραγμένος χώρος 180 στρεμμάτων, που οι παλιοί κάτοικοι της περιοχής θυμούνται από τις συχνές εκρήξεις-δοκιμές που γίνοντας στις υπόγειες εγκαταστάσεις του. Εκρήξεις που ταρακουνούσαν τη γύρω περιοχή με τα φουγάρα του να εκπέμπουν μαύρο καπνό για πολλά χρόνια, ρυπαίνοντας σοβαρά το περιβάλλον.

Οι δραστηριότητες της περιβόητης αυτής πολεμικής βιομηχανίας στην καρδιά της πόλης περιορίστηκαν και οι εταιρία μετακόμισε για λόγους καθαρά οικονομικούς και προς το συμφέρον της ίδια της εταιρίας.

Ωστόσο, ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ, όσο και αυτός της Γυμναστικής Ακαδημίας με τον οποίο συνορεύει, αποτελούν «λαχταριστά φιλέτα» για αετονύχιδες που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, ώστε να «αξιοποιήσουν» το χώρο προς όφελός τους. Άλλωστε, οι προθέσεις τους φαίνονται καθαρά από δημοσιεύματα, όπως π.χ. στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» στις 15/3/2011, ότι σκοπό έχουν να μετατρέψουν την ΠΥΡΚΑΛ και τη Γυμναστική Ακαδημία σε ενιαίο χώρο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας.

Στο καθεστώς ιδιοκτησίας της ΠΥΡΚΑΛ εμπλέκονται το κράτος, ο δήμος και ιδιώτες ιδιοκτήτες. Το σίγουρα είναι ότι κανείς, μας κανείς από τους εμπλεκόμενους του δημοσίου δεν έχουν πραγματική αντίρρηση στην εκποίηση του χώρου. Αντίθετα, συνέβαλαν ώστε ο δημόσιος πλούτος να περάσει στα χέρια ιδιωτών, όπως έγινε με το «Ελληνικό», με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας.

Οι ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στέκονται δίπλα στους κατοίκους στην προσπάθεια να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί. Ενάντια στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι και γενικότερα οι κάτοικοι της περιοχής.
  • Να φύγει το εργοστάσιο και η εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ από την περιοχή
  • Να μετατραπεί όλος ο χώρος σε πάρκο πρασίνου με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση για όλον τον κόσμο