Σελίδες

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

ΡΕΚ ΒΥΡΩΝΑ | Όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και της αντίστασης

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στα δημοτικά σχήματα «ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» στους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Δάφνης-Υμηττού, απέναντι στην κλήτευση που δέχθηκαν από την περιφέρεια Αττικής για να καταθέσουν τα οικονομικά του βιβλία για τη συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές του Μάη του 2019 και απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα με βάσει το νόμο 3870/2010 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εμπλούτισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ο συγκεκριμένος νόμος είναι βαθιά αντιδημοκρατικός προβλέπει και επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα, ποινικοποιεί την πολιτική δράση και τη διακίνηση ιδεών (χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με εξοντωτικά πρόστιμα για αφισοκολλήσεις). Ενώ την ίδια ώρα το νομικό πλαίσιο για την συμμετοχή στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θέτει μια σειρά από δυσβάσταχτους οικονομικούς όρους και προϋποθέσεις (παράβολα υποψηφίων για συμμετοχή, αριθμός υποψηφίων, κ.α) που στην πραγματικότητα αποκλείει τις πλατιές λαϊκές μάζες και τις ανατρεπτικές λαϊκές φωνές από την συμμετοχή.

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, τα κόμματα του συστήματος που ξημεροβραδιάζονται με πλουτοκράτες να θέλουν να κάνουν οικονομικό έλεγχο σε λαϊκές συλλογικότητες που οι μόνοι πόροι τους πηγάζουν από τη σχέση τους με το λαό.

Η επίθεση αυτή μέσω της οικονομικής εξόντωσης δεν είναι αποκομμένη αλλά συνδέεται άμεσα με την επίθεση που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ στα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού. Θέλει να τσακίσει τα δικαίωματα των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας, να οργανώνεται και να αγωνίζεται, ενεργοποιώντας παλιούς νόμους και ψηφίζοντας νέους. Ξεκίνησε τη θητεία της καταργώντας το Άσυλο. Αυστηροποίησε τον ποινικό κώδικα. Επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο και τη φίμωση των σωματείων μέσω ενός ασφυκτικού πλαισίου ελέγχου και αντισυνδικαλιστικών διατάξεων (αντιαπεργιακές ρυθμίσεις, απαίτηση έκδοσης ΑΦΜ και συμπλήρωσης Μητρώου «πραγματικών δικαιούχων») για να μην μπορούν να αποφασίσουν και να οργανώσουν κινητοποιήσεις, απεργίες, αγώνες. Επεμβαίνει στους φοιτητικούς συλλόγους για τους διαλύσει. Ετοιμάζει νόμο ενάντια στο δικαίωμα στην διαδήλωση. Και εκεί σκοπός είναι η πλήρης αμφισβήτηση του δικαιώματος στη διαδήλωση.

Οι προθέσεις τους γίνανε ξεκάθαρες το προηγούμενο διάστημα όταν στις προσπάθειες της νεολαίας να απαντήσει στα αντιδραστικά μέτρα για τους φοιτητές απάντησε με άγρια καταστολή, Προχωρώντας σε σωματικούς ελέγχους, συλλαμβάνοντας και εξευτελίζοντας διαδηλωτές και ανήλικους μαθητές. Πανεπιστημιακές σχολές έκλεισαν (ΛΟΚ ΑΟΥΤ) για να μην γίνουν φοιτητικές συνελεύσεις. Εισέβαλε στην ΑΣΟΕΕ πολιορκώντας-εγκλωβίζοντας φοιτητές. Την ίδια στιγμή που η πρόταση της εισαγγελέως αθωώνει την Χρυσή Αυγή, συλλαμβάνονται απεργοί του ΟΤΕ.

Όλα αυτά αποκαλύπτουν πως το σύστημα γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό και αντιδημοκρατικό. Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές χρειάζεται συλλογικά να χτίσουμε μέτωπο υπεράσπισης και διεκδίκησης των δημοκρατικών, συνδικαλιστικών και ατομικών μας ελευθεριών.

✓ Κανένα πρόστιμο να μην επιβληθεί στα δημοτικά σχήματα «Δρόμοι Αντίστασης στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό» & «Δρόμοι Αντίστασης Απέναντι στο κατεστημένο τους» στη Δάφνη και τον Υμηττό.

✓ Να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα για την διακίνηση πολιτικών απόψεων.

✓ Όχι στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και της αντίστασης.

✓ Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στην οργάνωση, την συλλογική έκφραση και πάλη.

✓ Αλληλεγγύη στο σχήμα Αλληλεγγύη σε όλα τα αγωνιστικά σχήματα τα οποία είναι σε διαδικασία ελέγχου, προστίμων και διώξεων.