Σελίδες

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Σύσκεψη των δημοτικών κινήσεων στο στέκι «Απέναντι» ενάντια στην απειλή επιβολής προστίμου στα σχήματα «Δρόμοι Αντίστασης»


Μετά από κάλεσμα των «Δρόμων Αντίστασης» Δάφνης-Υμηττού πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό στέκι «Απέναντι», στις 7/3,  σύσκεψη δημοτικών κινήσεων με αφορμή την απειλή επιβολής εξοντωτικού προστίμου στα δημοτικά σχήματα «Δρόμοι Αντίστασης» Δάφνης-Υμηττού και Αγ. Αναργύρων - Καματερού. Πρόστιμο που προβλέπει και επιβάλλει ο αντιδημοκρατικός-μνημονιακός νόμος 3870/2010 και υποχρεώνει τις δημοτικές κινήσεις και τους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην κατάθεση οικονομικών στοιχείων (ΑΦΜ, βιβλίο εσόδων-εξόδων και παραστατικά για κάθε υποψήφιο).

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα, Ανυπόταχτες Γειτονιές Δάφνης-Υμηττού, Μαχόμενη Αριστερή Δύναμη Ανατροπής, Μια Πόλη Ανάποδα-Νέα Σμύρνη και Αριστερή Πρωτοβουλία Ηλιούπολης.   

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν εισηγητικά από την κίνηση «Δρόμοι Αντίστασης» Δάφνης-Υμηττού οι βασικοί στόχοι της σύσκεψης. Την καταγγελία, τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη ενάντια στα εξοντωτικά πρόστιμα με τα οποία απειλούνται οι δημοτικές κινήσεις «Δρόμοι Αντίστασης» στο πλαίσιο της συνολικότερης εναντίωσης στην περιστολή, ποινικοποίηση και καταστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δικαιώματα και ελευθερίες που βάλλονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και από όλους τους θεσμικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς, με στόχο να θωρακιστεί η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική. Από την κατάργηση του Ασύλου, τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, τους απεργοκτόνους νόμους, τις διατάξεις περιορισμού των διαδηλώσεων, τα πρόστιμα και τις διώξεις σε αγωνιστές και τα πογκρόμ ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες, όλα δείχνουν ότι η καταστολή και φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής αποτελούν και θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο άσκησης της αντιδραστικής πολιτικής.         

Ανεξάρτητα επομένως από την κατάθεση ή μη των οικονομικών στοιχείων στην οποία υποχρεώθηκαν και υποχρεώνονται οι λαϊκές, δημοτικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες, η εναντίωση σε αυτό το χουντικής έμπνευσης αντιδραστικό πλαίσιο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Γιατί αποτελούν όλα αυτά σύγχρονες μορφές φίμωσης και λογοκρισίας, ασφυκτικού πολιτικού και οικονομικού ελέγχου, διώξεων και απαγορεύσεων απέναντι σε κάθε πολιτικής-αγωνιστικής έκφρασης και δράσης που αντιστέκεται και διεκδικεί. Πρέπει επομένως να δοθεί η μάχη άσχετα με το τι αναγκαστήκαμε ή θα αναγκαστούμε να κάνουμε στο μέλλον.  Σε κάθε περίπτωση η αλληλεγγύη απέναντι στις επιθέσεις του συστήματος σε αγωνιστές και λαϊκές-αριστερές συλλογικότητες αποτελεί μια   εντελώς απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγής του αγώνα.  

Στις τοποθετήσεις των δημοτικών κινήσεων που ακολούθησαν υπήρξαν πολλά στοιχεία συμφωνίας με τις παραπάνω εκτιμήσεις. Γεγονός που οδήγησε, παρά τις όποιες αναμενόμενες διαφοροποιήσεις, στην ανάγκη της αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους «Δρόμους Αντίστασης» και της καταγγελίας όλου του αντιδραστικού-αντιδημοκρατικού πλαισίου που διαμορφώνεται.  

Ήδη υπάρχουν ψηφίσματα από την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα, την Κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη όπου το ψήφισμα πέρασε κατά πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, την Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας, την Αριστερή Πρωτοβουλία Ηλιούπολης (παρά τις κατά βάση αστήρικτες ενστάσεις της) ενώ αναμένονται να κατατεθούν και ψηφίσματα και από τις άλλες δημοτικές κινήσεις.